Ο Καλύμνιος γλύπτης Σακελλάρης Κουτούζης φιλοτεχνεί και δημιουργεί στην Κίνα.

2103

Στο 18ο συμπόσιο γλυπτικής στην Changchun της Κίνας, που διεξάγεται από 20 Ιουλίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2017, συμμετέχει ο Καλύμνιος γλύπτης Σακελλάρης Κουτούζης, φιλοτεχνώντας και δημιουργώντας ένα ακόμη μεγάλο έργο του, με την ονομασία «the Magic Flutistof the Forest»(Ο μαγικός αυλητής του Δάσους).

Να σημειώσουμε ότι για τη συμμετοχή στο συμπόσιο, στο  σχετικό διεθνή διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε για την επιλογή , κατατέθηκαν συνολικά  1732 προτάσεις και εξεδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής 634 γλύπτες από 73 χώρες,

Η κριτική επιτροπή επέλεξε 82 προτάσεις, από τις οποίες 53 ήταν από την Κίνα και 29 από τον υπόλοιπο κόσμο.

Ανάμεσα σ’ αυτές τις 29 και η μοναδική από Ελλάδα, είναι και η πρόταση  του συμπατριώτη μας γλύπτη, και έτσι ο Σακελλάρης  Κουτούζης θα τοποθετήσει και  τρίτο, πλέον,  έργο στη Changchun.

 Το νέο έργο και η τρίτη συμμετοχή το Σακελλάρη Κουτούζη σε συμπόσιο γλυπτικής στην Changchun της Κίνας.

Ο Σακελλάρης Κουτούζης μιλώντας στο kalymnos-news.gr μας είπε:

Το τρίτο μου έργο που φιλοτεχνώ , αναφέρεται στη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον « Ο Μαγικός Αυλητής του Δάσους». Θα  αποδώσω μια γυναικεία μορφή η οποία θα κρατάει αρχαιο-ελληνικό «δίαυλο» καθισμένη σε βράχο και θα είναι ύψους 2.60 μέτρων. Στη βάση εγκατάστασης  του γλυπτού, θα υπάρχει φωτοκύτταρο  ευαίσθητο  στην ανθρώπινη κίνηση μπροστά από το έργο, το οποίο θα ενεργοποιεί ένα κομμάτι δίλεπτης μουσικής, από σόλο ξύλινο φλάουτο

Για την τιμητική αυτή επιλογή στο 18ου συμπόσιο γλυπτικής στην Changchun της Κίνας για μία ακόμη φορά, ο Σακελλάρης Κουτούζης μας είπε:

Είμαι πράγματι  πολύ χαρούμενος για το ότι με επέλεξαν και για αυτό το Συμπόσιο, ώστε κατά σειρά θα είναι το τρίτο μου έργο στην πόλη αυτή της Κίνας. Τρία έργα σε μια πόλη της Κίνας  είναι μια μοναδικά καλή  ευκαιρία για μένα, να βάλω κάπου ένα μικρό πετραδάκι από την ταπεινή παρουσία μου στην τέχνητης γλυπτικής !!

Για την πορεία του νέου έργου σε επικονωνία που είχαμε με το Σακελλάρη Κουτούζη μας είπε:

Έχει ολοκληρωθεί πλέον το έργο  στον πηλό ( στις φωτογραφίες λείπει ο «δίαυλος», τα δυο φλάουτα ) και ήδη βγαίνουν τα καλούπια από γύψο. Μετά θα βγει από τα γύψινα καλούπια, το πρωτότυπο από πολυεστέρα, θα κάνω τις τελικές διορθώσεις στον πολυεστέρα και πάει πλέον για χυτήριο για μπρούντζο. Πριν φύγω για επιστροφή στην Ελλάδα στις 10 Σεπτεμβρίου 2017 θα δω το έργο τελειωμένο σε μπρούτζο και στην τελική του θέση, κατά τα εγκαίνια του σχετικού πάρκου στη Changchun

Κλείνοντας να  αναφέρουμε για  την πόλη Changchun της Κίνας, όπου πραγματοποιείται το συμπόσιο γλυπτικής:

Είναι πρωτεύουσα στην επαρχία Jilin ( πρώην Μαντζουρία ) στη βόρειο-ανατολική Κίνα. Είναι βορειότερα από τη Βόρειο Κορέα, κοντά στην πόλη Χαρμπίν, εκεί που γεννήθηκε ο ποιητής μας Καββαδίας.!! Η πόλη έχει περίπου 4.000.000 κατοίκους και η ευρύτερη περιοχή περίπου 8.000.000. εκ. κατοίκους. Από πλευράς πληθυσμιακής κατάταξης είναι η 20η πόλη της Κίνας ενώ από πλευράς πολιτισμικής κατάταξης είναι η 4η !! Έχει πολλά πανεπιστήμια, μουσεία, πολλά πάρκα γλυπτικής και έντονη Καλλιτεχνική ζωή. Εκεί γυρίστηκε από τον Μπερτολούτσι η ταινία « ο τελευταίος Αυτοκράτωρ» .

Κυρίως όμως η πόλη επιδιώκει να χαρακτηρισθεί ως η παγκόσμια πόλη της γλυπτικής !!! Επί 18 συναπτά χρόνια, διοργανώνει παγκόσμια συμπόσια γλυπτικής υλοποιώντας μια  πολύ ενδιαφέρουσα συγκέντρωση αγαλμάτων από γλύπτες από όλο τον κόσμο !! Κυριολεκτικά, καλλιτέχνες  από κάθε γωνιά της γης, προσκαλούνται να υλοποιήσουν την πρόταση τους η οποία ανταποκρίνεται στο θέμα που ορίζουν  κάθε χρόνο οι οργανωτές, εφόσον βέβαια επιλεγεί η πρόταση τους, από την  επιτροπή κρίσεως!!.Έχει ήδη, περισσότερα από 10 μεγάλα, ανοικτά μουσεία,  Πάρκα  Γλυπτικής, στα οποία φιλοξενούνται 820 έργα από 530 γλύπτες, προερχόμενοι από 216 χώρες που δίνουν την αίσθηση ενός παγκόσμιου διαλόγου με κώδικα επικοινωνίας την ιδιαίτερη «γλώσσα» της τέχνης  των αγαλμάτων !!! Είναι σύγχρονοι χώροι τους οποίους κάθε φορά που τους επισκέπτεσαι νοιώθεις μια δυνατή αισθητική χαρά !!!