Ευλογημένη Κυριακή στο νησί.-Γράφει ο Πάνος Βούρος

2429

%ce%b2%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bf%cf%82-%ce%bd%ce%b5%ce%bf

Δεν γίνεται να ζει κάποιος στο ευλογημένο νησί της Καλύμνου, την ιδιαιτέρα μας πατρίδα, και να μην ξεχωρίζει την Κυριακή. Την ημέρα που η οικογένεια έχει την τιμητική της και οι παραδόσεις αρχίζουν με σπάνιες μυρωδιές και τελειώνουν με δυνατές στιγμές που σημάνουν την αρχή της εβδομάδας.

Η Κυριακή ξημερώνει με αγάπη, με συμφιλίωση, μετάνοια και αυτοκριτική. Για να πούμε μια συγγνώμη στον φίλο που λογοφέραμε με ασήμαντη αφορμή, για να πούμε μια «ζωντανή» καλημέρα στους γονείς που δεν βλέπουμε με τις αυξημένες υποχρεώσεις, και για να στείλουμε τις απλόχερες ευχές στα πρόσωπα που γιορτάζουν και αποτελούν συνάμα ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας.

Η Κυριακή είναι ημέρα ξεκούρασης, είναι ευλογία. Από το πρωί που η φύση μοσχοβολά θυμάρι, θα σηκωθούμε να πάμε στην εκκλησιά, να ευχαριστήσουμε τον Θεό που είμαστε πάλι υγιείς και αισιόδοξοι για την επόμενη ημέρα. Έπειτα να κουβεντιάσουμε με τους πιστούς για τα «κοινά» που τρέχουν και απαιτούν την γνωστή «λαϊκή» ανάλυση και πάντα φυσικά.. παρέα με τον ελληνικό που με τόση χάρη μας προσφέρουν στον ξενώνα της ανθρωπιάς.

Επιστροφή στο σπίτι, μικροί και μεγάλοι κάνουν την εμφάνιση τους μετά της.. πλατείας γρήγορης γυροβολιάς. Παιδιά, φωνές, χαμόγελα και «πειράγματα» συνθέτουν το παζλ της ξεχωριστής ημέρας της Κυριακής. Το φαγητό ή.. τα φαγητά για να είμαστε ακριβείς (πλούσιο το Καλύμνικο τραπέζι) είναι σχεδόν έτοιμα και ουδείς μπορεί να αντισταθεί. Από τα ακαταμάχητα «φύλλα» μέχρι τα ρεβίθια του φούρνου, και από το φρέσκο ψαράκι μέχρι τους λαχταριστούς χταποδοκεφτέδες. Είμαστε «φαγάδες», πώς να το κάνουμε;

Συνέχεια με επιδόρπιο, ζεστός καφές και λαχταριστό γλυκό ταψιού, κους-κους περί ανέμων και υδάτων μέχρι κοινωνικές και επαγγελματικές αναζητήσεις. Απ’όλα έχει ο μπαξές. Εξάλλου αυτή είναι η ικανοποίηση του πατέρα, να βλέπει παιδιά κι εγγόνια μαζωμένα- χαρούμενα κι ενωμένα, και να δίνει τις συμβουλές που σαν γονιός αγωνιά για τις κακές κι απρόσμενες παρεκτροπές.

Η ώρα της αποχώρησης, η ώρα που καθείς θα επιστρέψει στην βάση του αν και κάποιοι.. έχουν ακόμη μέλλον. Οι πιτσιρικάδες της υπόθεσης ίσως επιλέξουν μια βραδινή έξοδο για καφέ και ποτό ή συνεχίσουν στο mood της χαλάρωσης σε κάποιο σπίτι φιλικό. Ίσως για το γνωστό ντέρμπι της «μπιλότας» ίσως και για κάποιο ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού. Πάντως σίγουρα κάτι θα βρουν, νέοι είναι και δεν τους φοβάμαι..!

Η Κυριακή είναι μοναδική, είναι μια μέρα που πρέπει να πετάξεις αυτά που σε πιέζουν και να μαζέψεις την ενέργεια που σου λείπει. Το χαμόγελο που σου στερούν τα προβλήματα, και τις εφηβικές παρορμήσεις που σου ‘κλέψε η σύγχρονη σοβαροφάνεια. Η Κυριακή είναι για όλους, ακόμη και για τους μικρούς μαθητές- που γλιτώνουν το σχολείο και το βαρύ πρωινό ξύπνημα που τόσο αρνούνται να αποδεχτούν.

Η Κυριακή είναι χαρά, είναι ελπίδα, είναι ζωή. Και η Κυριακή στο νησί είναι το μυστικό της επιτυχίας μας. Να είμαστε γεμάτοι με τα λίγα, ναι, γιατί αυτά τα λίγα αρκούν για να μας δείξουν την πραγματική ευτυχία!!!