Στα παρά πέντε η κυβέρνηση αναζητά σχέδιο «δύο ταχυτήτων» για το ΦΠΑ στα νησιά.

860

Ως ένα θέμα ανοιχτό προς συζήτηση με τους δανειστές, εμφανίζει το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, η κυβέρνηση. Όπως προκύπτει από τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τους νησιώτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκε εκτενώς το προσφυγικό και εξετάστηκε ένα σχέδιο για νησιά “δύο ταχυτήτων”. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και εφόσον οι Θεσμοί συμφωνήσουν,  θα μπορούσε να εφαρμοστεί προκειμένου να μην αυξηθεί οριζόντια ο ΦΠΑ και στα 32 νησιά από 1/1/2018.

Το, μέχρι στιγμής,  αδιέξοδο στην εξεύρεση λύσης  έχει χτυπήσει  καμπανάκι στους βουλευτές που εκλέγονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, καθότι δέχονται τις πιέσεις των επαγγελματιών και του τουριστικού κλάδου. Η αδιάλλακτη στάση των δανειστών για διατήρηση των μειωμένων  συντελεστών  ΦΠΑ στα νησιά, τα οποία χειρίζονται και την προσφυγική κρίση,  φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, καθότι μετά τους πλειστηριασμούς αποτελεί ένα ακόμα θέμα με άμεσο κοινωνικό αντίκτυπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που συζητήθηκε,  στη συνάντηση των βουλευτών με τον πρωθυπουργό, είναι σε εκείνα τα νησιά που πληρούν  συγκεκριμένα κριτήρια  (αγοράς, γεωγραφικών, πληθυσμιακών, οικονομικοινωνικό προφίλ) να παραμείνει  μειωμένος ο ΦΠΑ. Όπως για παράδειγμα η Λέσβος που πλήττεται από το προσφυγικό, ή η Κως που ακόμα αποκαθιστά τις ζημιές  της από τον πρόσφατο σεισμό.

Επίσης, προτάθηκε στα νησιά στα οποία ο ΦΠΑ τελικά θα αυξηθεί θα καλυφθεί η απώλεια με άλλους τρόπους, όπως φορολογικά  ή ενισχυτικά – επιδοματικά, και πάλι βάσει κριτηρίων.