Έξι(6) προς το παρόν οι διεκδικητές για το Δήμο Καλυμνίων.

2394

Ξεκινά άτυπα ενώ εναπομένουν 8 μήνες περίπου η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος για τις δημοτικές εκλογές που θα γίνουν στις 26 Μαΐου 2019 .

Οι διεργασίες στις δημοτικές Παρατάξεις

 

(Αναδημοσίευση από “ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ” του Σαββάτου 15 Σεπτεμβρίου 2018)

Οκτώ(8) μήνες και 10 ημέρες εναπομένουν μέχρι τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019 και μπορεί τυπικά η προεκλογική περίοδος να ξεκινά επίσημα το πολύ 2 μήνες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής με εγκύκλιο που θα εκδοθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, άτυπα όμως και ουσιαστικά, αυτή ήδη ξεκίνησε με τις κινήσεις ,συναντήσεις, ζυμώσεις και διεργασίες, από τους εν δυνάμει υποψηφίους Δημάρχους να πυκνώνουν

Η αρχική εξαγγελία της Κυβέρνησης ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα αποδεσμευόντουσαν  από τις Ευρωεκλογές και θα διεξαγόντουσαν τον Οκτώβριο 2019 , ήταν φυσικό να είχε  δημιουργήσει ένα κλίμα εφησυχασμού  σε όλες τις Παρατάξεις , αλλά και σε όλους τους ενδιαφερόμενους να διεκδικήσουν τη Δημαρχία.

Η νέα εξέλιξη όμως με τη ψήφιση του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ 1» φέρνοντας τις δημοτικές εκλογές 5 μήνες νωρίτερα και ο εναπομένων χρόνος μέχρι τι επόμενες εκλογές να είναι μόνο 8 μήνες , σίγουρα αλλάζει τα δεδομένα.

ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΜΕ 6 ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ

Πως διαμορφώνεται το τοπικό πολιτικό σκηνικό στην Κάλυμνο; 

Οι υφιστάμενες 5 δημοτικές Παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο σημερινό Δημοτικό συμβούλιο,  εκτός απροόπτου, θα συμμετέχουν και στις επόμενες εκλογές.

Η Παράταξη του σημερινού Δημάρχου Ι.Γαλουζή είναι βέβαιο ότι θα διεκδικήσει και πάλι τη Δημαρχία.

Το ίδιο αναμένεται από την Παράταξη του Ι.Μαστροκούκου.

Ο τέως Δήμαρχος Δημήτρης Διακομιχάλης το δηλώνει με κάθε ευκαιρία, ότι η παράταξη του θα συμμετέχει και θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, αφήνοντας ανοικτό κάποιο παραθυράκι για τον επικεφαλής που θα ηγηθεί, σε περίπτωση που ο ίδιος επιλέξει να μην είναι υποψήφιος Δήμαρχος. Ίσως αυτό αποτελεί μία προσωπική στρατηγική, αλλά όσο στενεύουν τα χρονικά περιθώρια η υποψηφιότητα θα πρέπει να θεωρείται βεβαία.

Ο Γιώργος Μαύρος μετά την επιστροφή του από την Αυστραλία και την επαναδραστηριοποίηση του, φαίνεται ότι θα είναι ξανά υποψήφιος.

Το εκλογικό σύστημα της απλής  αναλογικής ευνοεί τον υποψήφιο του ΚΚΕ Σάκη Χούλη και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει αυτόνομη κάθοδος της παράταξης του.

Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες   o Περιφερειακός Σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος Μιχάλης Μπούκης θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος και επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου 2019.

Κάποια άλλη νέα Παράταξη δεν φαίνεται στον ορίζοντα κι αν τυχόν παρουσιαστεί σίγουρα θα αποτελεί έκπληξη.

 

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ

 1.Παράταξη Ιωάννη Γαλουζή

Η φθορά της εξουσίας, η αποχώρηση κατά τη διάρκεια της θητείας στελεχών της και η μη συμμετοχή κάποιων άλλων στις επόμενες εκλογές, σίγουρα αποτελούν αρνητικά στοιχεία.

Τα αρνητικά αυτά στοιχεία ευελπιστεί ο επικεφαλής της Παράταξης  Ιωάννης Γαλουζής να ισοσκελίσει με τη λειτουργία της ΑΕΝ Καλύμνου, με έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλα που θα ξεκινήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και με τη συμμετοχή νέων υποψηφίων δημοτικών συμβούλων .

2.Παράταξη Ι.Μαστροκούκου

‘Όσο κι αν θα περίμενε κανείς  ως μείζων αντιπολίτευση να έχει κέρδη από την φθορά της Δημοτικής Αρχής, αυτό δεν συνέβη.

Η αντιπολιτευτική τα τακτική σε αυτά τα 4 χρόνια περιορίστηκε στο κεφάλαιο ΑΝΕΚ, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί .

Ήταν φυσικό  όταν η προηγούμενη Διοίκηση με Πρόεδρο το Μ.Λελέκη πρωτοκλασάτο στέλεχος της που φέρει βαριές πολιτικές ευθύνες και όχι μόνο για την υπεξαίρεση των 409.000 ευρώ, και όταν η υπόθεση βρίσκεται στη δικαιοσύνη,  να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ σε βάρος της Παράταξης.

Στα αρνητικά στοιχεί θα πρέπει να σημειωθεί όταν από τους 5 εν ενεργεία δημοτικούς συμβούλους της Παράταξης, οι τρεις σίγουρα δεν θα συμμετέχουν. Πρόκειται για το Μανώλη Μουσελλή. Επίσης σύμφωνα με δημόσια δήλωση του δεν θα συμμετέχει ο Σακελλάρης Ζερβός, αλλά ούτε και ο δημοτικός σύμβουλος Ιωάννης Μαγκάκης.

Σε αυτούς να προστεθεί και ένας σημαντικός αριθμός από τους πρώτους επιλαχόντες υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους των προηγούμενων εκλογών που δεν θα συμμετέχει στην Παράταξη.

Ο Ι.Μαστροκούκος πάντως δηλώνει αισιόδοξος ότι η Παράταξη είναι πανέτοιμη και είναι ώριμη . Μάλιστα κάλεσε του ικανούς και τους νοικοκυραίους που θέλουν να προσφέρουν, να μην φοβούνται ,να  συμμετέχουν στις εκλογές και να πάρουν τις τύχες του νησιού λέγοντας ότι: “Παράταξη του είναι ανοικτή ,είναι δημοκρατική ,είμαστε άνθρωποι που αγαπάμε τον τόπο μας, δεν είμαστε προσκολλημένοι στις καρέκλες ,να ρθουν και να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν.”

 3. Παράταξη Δ. Διακομιχάλη.

Το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην κοινή γνώμη από την απογοήτευση που δημιούργησε η σημερινή Δημοτική Αρχή, που διέψευσε τις προσδοκίες ότι ως νέοι άνθρωποι στην εξουσία θα έφερναν την μεγάλη αλλαγή, ευνοεί την Παράταξη Δημήτρη Διακομιχάλη.

Διαμορφώνεται ένα κλίμα που θυμίζει τις εκλογές του 2010, όταν ο κόσμος απογοητευμένος από τη Δημαρχία Ρούσσου, στράφηκε στον έμπειρο Δημήτρη Διακομιχάλη.

Η εμπειρία, η σιγουριά σε συνδυασμό με την ανανέωση σε πρόσωπα που θα συμμετέχουν στο συνδυασμό αποτελούν τα ατού της Παράταξης Δ.Διακομιχάλη.

Σε αυτά τα στοιχεία να προστεθεί η δεδομένη εκλογική βάση της Παράταξης που όλα αυτά τα χρόνια έχει δείξει ότι ξεπερνά το 22% και αποτελεί ένα σημαντικό ποσοστό εκκίνησης για το Δ. Διακομιχάλη καθιστώντας τον πρωταγωνιστή.

  1. Παράταξη Γ.Μαύρου.

Στις προηγούμενες εκλογές αν και ήταν μία  νέα Παράταξη, με νέα στελέχη, χωρίς εμπειρίες, έκανε μία αρκετά καλή εμφάνιση και πήρε ένα αξιόλογο ποσοστό.

Η απουσία του  επικεφαλής της Παράταξης Γιώργου Μαύρου για μεγάλο  διάστημα εκτός Καλύμνου, είναι βέβαιο ότι  επηρεάσει όχι μόνο κάποια στελέχη που φαίνεται να έχουν αποστασιοποιηθεί, αλλά και τους ψηφοφόρους της Παράταξης.

Βέβαια το αποτέλεσμα για την Παράταξη θα εξαρτηθεί και από τους νέους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους που θα συμμετέχουν και θα στελεχώσουν στο συνδυασμό.

  1. Παράταξη Σάκη Χούλη.

Το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής ευνοεί την Παράταξη, αφού θα έχει τη δυνατότητα εκλογής περισσοτέρων του ενός δημοτικών συμβούλων.

Βέβαια η κομματική ταυτότητα της Παράταξης δημιουργεί μία κλειστή ομάδα, που δεν δημιουργεί τις συνθήκες για κάποιο μεγαλύτερο ποσοστό απ΄αυτό που λαμβάνει το ΚΚΕ στην Κάλυμνο.

  1. Παράταξη Μιχάλη Μπούκη.

Από την πρώτη στιγμή που ο Ι.Μαστροκούκος διαδέχθηκε το Γιώργο Ρούσσο στην αρχηγία της Παράταξης, ο Μιχάλης Μπούκης αποστασιοποιήθηκε . Στις προηγούμενες εκλογές συμμετείχε στις περιφερειακές εκλογές προκειμένου να αποφύγει να κατέλθει στη δημοτικές εκλογές με επικεφαλής τον Ι.Μαστροκούκο.

Βέβαια το βλέμμα του ήταν πάντα στραμμένο στον Α΄βαθμό Αυτοδιοίκησης.

Έτσι με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την ισχύ της απλής αναλογικής, του δόθηκε η ευκαιρία να κατέβει στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές με δικό του ψηφοδέλτιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες  στην νέα Δημοτική Παράταξη που θα συγκροτήσει ο Μιχάλης Μπούκης θα συμμετέχει μικρός αριθμός υποψηφίων που κατά το παρελθόν διετέλεσαν δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ η πλειονότητα των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων θα είναι νέα πρόσωπα που για πρώτη φορά θα συμμετέχουν στις εκλογές.

Ο Μιχάλης Μπούκης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει οριστικοποιήσει την απόφαση του για κάθοδο του ως υποψηφίου Δημάρχου  στις εκλογές του Μαΐου και μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου ή το αργότερο αρχές Οκτωβρίου 2018, θα πραγματοποιήσει εκδήλωση όπου θα ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητα του.

Η κύρια πηγή των ψηφοφόρων που θα διεκδικήσειμ αναμένεται να είναι αυτή της παλιάς Παράταξης του Γιώργου Ρούσσου ,ενώ προσδοκά και σε ψήφους  προσωπικών φίλων και ατόμων με τα οποία διατηρεί καλές σχέσεις, ανεξάρτητα αν ανήκουν σε άλλους χώρους

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ-ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΕΔΡΩΝ ΑΠΌ ΤΟΝ Α’ ΓΥΡΟ

Σταυροί προτίμησης για την εκλογή δημοτικών αρχών

  1. Ο εκλογέας εκφράζει την προτίμηση του σε υποψήφιο συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό παραπλεύρως του ονόματός του.
  2. Για την εκλογή δημοτικών συμβούλων, σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός ή δύο ή τριών υποψηφίων.

 

Εκλογικό σύστηµα – Κατανοµή των εδρών του δηµοτικού συµβουλίου

1.Το σύνολο των εδρών του δημοτικού συμβουλίου κατανέμεται στους συνδυασμούς που έλαβαν μέρος στις εκλογές, ανάλογα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στον Α΄ γύρο.

  1. Η αναλογική κατανομή των εδρών γίνεται ως εξής: Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν, σε όλα τα εκλογικά τμήματα δήμου, αθροιστικά όλοι οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές διαιρείται με τον αριθμό των εδρών που αντιστοιχούν σε κάθε δημοτικό συμβούλιο και το πηλίκο αυξημένο κατά μία μονάδα, παραλειπομένου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέτρο.

Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται στη συνέχεια με το εκλογικό μέτρο και καθένας τους καταλαμβάνει τόσες έδρες όσο και το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης

 

Επανάληψη της ψηφοφορίας για την εκλογή δηµοτικών αρχών

Επανάληψη της ψηφοφορίας για την εκλογή δημοτικών αρχών

Αν κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψηφοδελτίων, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή (Β΄ γύρος), ανάμεσα μόνο στους υποψήφιους δημάρχους των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΕΔΡΩΝ ΣΤΟ ΔΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 2014

Με βάση το νέο εκλογικό νόμο για κατανομή των εδρών στον Α΄ γύρο με απλή αναλογική και λαμβανομένων των αριθμών ψήφων των εκλογών 2014 που πήραν οι παρατάξεις στο Δήμο Καλυμνίων παρουσιάζουμε το παρακάτω παράδειγμα:

Έγκυρα ψηφοδέλτια στις εκλογές Δήμου Καλυμνίων το 2014: 9.500

Αριθμός εδρών 27

Εκλογικό μέτρο:352

Παράταξη Γαλουζή: 2.817– 8 έδρες (16)*

Παράατξη Μαστροκούκος:2.807—8 έδρες (5)

Παράταξη Διακομιχάλη: 2.132-6 έδρες (3)

Παράταξη Μαύρου: 1.219-3 έδρες(2)

Παράταξη Χούλλη: 525-2 έδρες(1)

Για να έχει μια Δημοτική Αρχή την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο , κατ’ελάχιστον θα πρέπει να έχει 14 δημοτικούς Συμβούλους, κάτι που δεν είναι εφικτό με την απλή αναλογική ,με αποτέλεσμα να απαιτείται η συνεργασία μεταξύ των Παρατάξεων

* Σε παρένθεση οι έδρες που είχε η κάθε Παράταξη με τον προηγούμενο εκλογικό νόμο.

 

Υποψηφιότητες – Κατάρτιση συνδυασµών

Η εκλογή του δηµάρχου και των δηµοτικών συµβούλων γίνεται κατά συνδυασµούς. Υποψηφιότητες εκτός συνδυασµών αποκλείονται.

Κάθε συνδυασµός περιλαµβάνει:

α) Τον υποψήφιο δήµαρχο και

β) Τους υποψήφιους δηµοτικούς συµβούλους

Αριθμός Υποψηφίων κατά Παράταξη –Ποσόστωση

Ο αριθµός των υποψήφιων δηµοτικών συµβούλων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος µε τον αριθµό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας µε δυνατότητα προσαύξησης έως και τριάντα τοις εκατό (30%).

Με βάση την παραπάνω πρόβλεψη η κάθε δημοτική  Παράταξη που θα διεκδικήσει το Δήμο Καλυμίων ,κατ’ ελάχιστο θα πρέπει μα έχει  27 υποψηφίους και μέγιστο 36

Ο αριθμός των υποψήφιων συμβούλων από κάθε φύλο ανέρχεται σε ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%), τουλάχιστον, του συνολικού αριθμού των υποψηφίων συμβούλων του οικείου συνδυασμού.

Σύμφωνα  με την παραπάνω πρόβλεψη κάθε δημοτική  Παράταξη που θα διεκδικήσει το Δήμο Καλυμνίων από πλευράς ποσόστωσης και λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι οι άνδρες είναι πάντα περισσότεροι των γυναικών, θα πρέπει να περιλαμβάνει από 11 έως 14 γυναίκες