Το έθιμο με τα παραδοσιακά κόλυβα την παραμονή του Ψυχοσάββατου της Πεντηκοστής στην Κάλυμνο. (video)

1080

Το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής, λέγεται – «Σάββατο των Ψυχών» ή Ψυχοσάββατο. Είναι το δεύτερο από τα δύο Ψυχοσάββατα του έτους (το πρώτο επιτελείται το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Απόκρεω).

Τα Ψυχοσάββατα είναι αφιερωμένα στους κεκοιμημένους.

Ο λόγος που το καθιέρωσε η Εκκλησία μας, παρ’ ότι κάθε Σάββατο είναι αφιερωμένο στους κεκοιμημένους, είναι ο εξής:

Επειδή πολλοί κατά καιρούς απέθαναν μικροί ή στην ξενιτιά ή στη θάλασσα ή στα όρη και τους κρημνούς ή και μερικοί, λόγω πτώχειας, δεν αξιώθηκαν των διατεταγμένων μνημοσυνών, «οι θείοι Πατέρες φιλανθρώπως κινούμενοι θέσπισαν το μνημόσυνο αυτό υπέρ πάντων των άπ’ αιώνος εύσεβώς τελευτησάντων Χριστιανών».

Στην Κάλυμνο τηρούν το έθιμο με τα παραδοσιακά κόλυβα και σήμερα Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023, παραμονή του Ψυχοσάββατου της Πεντηκοστής, όπως κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, δεκάδες ήταν τα πιάτα με τα κόλυβα που οι Καλυμνιές πήγαν στις εκκλησίες του νησιού για να τιμήσουν και να  μνημονεύσουν τους νεκρούς τους.

Το ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής είναι η ημέρα, που σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία, οι ψυχές επιστρέφουν στον Κάτω Κόσμο, αφού κατά τη διάρκεια της πασχαλινής περιόδου κυκλοφορούσαν ελεύθερα πάνω στη γη.

Ο φακός του kalymnos-news,gr  κατέγραψε την προετοιμασία του παραδοσιακού κόλυβου, και επισκέφτηκε τον Ιερό Ναό της Παναγίας Κεχαριτωμένης στη Χώρα Καλύμνου, όπου δεκάδες ήταν τα πιάτα με τα παραδοσιακά κόλυβα. Ιερούργησε ο εφημέριος του Ναού, Αρχιερατικός Επίτροπος πρωτ. Αμφιλόχιος Σακαλέρος.

 Δείτε φωτογραφίες και ένα μικρό video που ετοίμασε ο Μάμας Χαραμαντάς.

Το έθιμο με τα παραδοσιακά κόλυβα την παραμονή του Ψυχοσάββατου της Πεντηκοστής στην Κάλυμνο.
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός