Διπλή εκδήλωση του Επαρχείου: Το νέο βιβλίο του αρχαιολόγου Μ. Κουτελλά “Το ιστορικό Ανέγερσης και λειτουργίας του Επαρχιακού Μεγάρου Καλύμνου”-Έπαινοι σε μαθητές για το”Young Business Talents”(video)

434

Μία εξαιρετική διπλή εκδήλωση διοργάνωσε το Επαρχείο Καλύμνου τo Σάββατο 1 Ιουνίου 2024 στις 7.30 το απόγευμα στο κατάμεστο από κόσμο Κέντρο Πολιτισμού και Ιστορίας Καλύμνου

Το 1ο μέρος ήταν αφιερωμένο στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αρχαιολόγου Μιχάλη Κουτελλά, «ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ (ΠΡΩΗΝ ΙΤΑΛΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ)» Μία έκδοση της Αστικής εταιρείας Ιπποκράτης για το Επαρχείο ΠΕ Καλύμνου.  

Η παρουσίαση έγινε από το συγγραφέα του βιβλίου Μιχάλη Κουτελλά, ενώ προλόγισε ο Έπαρχος Μανώλης Μουσελλής και απηύθυνε χαιρετισμό ο Μητροπολίτης κ. Παΐσιος. Συντονίστρια η συνεργάτιδα του Επάρχου Ζαφειρία Γκουλή.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ εξαιρετικό και ενδιαφέρον ΒΙΒΛΙΟ

Ένα νέο βιβλίο κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό , με αντικείμενο το εμβληματικό κτίριο του Επαρχιακού Μεγάρου – Πρώην Ιταλικό Διοικητήριο. Πρόκειται για ακόμη μία ανιδιοτελή προσφορά του Καλύμνιου Αρχαιολόγου κ. Μιχαήλ Ι. Κουτελλά προς τον τόπο του.

Μέσα από τις 74 σελίδες του ξεδιπλώνεται με άρτιο επιστημονικό τρόπο η άγνωστη ιστορία του επιβλητικότερου οικοδομήματος της Πόθιας. Πρόκειται για το Ιταλικό Διοικητήριο, την έδρα της Αντιπροσωπείας της Ιταλικής Κυβερνήσεως, όπως ονομαζόταν από τους Ιταλούς Κατακτητές της Δωδεκανήσου (1912-1943). Το κτίριο συνιστά αναπόσπαστο κομμάτι της νεότερης ιστορίας της Καλύμνου, ως διοικητικό κέντρο της Ιταλικής, της Γερμανικής, της Βρετανικής, της Ελληνικής Στρατιωτικής και στη συνέχεια της Ελληνικής Πολιτικής Διοίκησης. Ως Επαρχείο ή Έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου, όπως πλέον ονομάζεται επίσημα, το ιστορικό αυτό κτίριο συνεχίζει να διαδραματίζει μέχρι σήμερα ουσιαστικό ρόλο στη ζωή του νησιού.

Το κείμενο του βιβλίου συνοδεύεται από πλήθος αρχειακού υλικού (φωτογραφίες και αρχιτεκτονικά σχέδια), τα οποία ο συγγραφέας συγκέντρωσε κατά τη διάρκεια της έρευνάς του.

             Το ιστορικό κτίριο αποτέλεσε την επίσημη έδρα των ιταλικών αρχών του νησιού την περίοδο της ιταλικής κατοχής της Καλύμνου και συνδέθηκε άρρηκτα, με τις ιστορικές μνήμες των Καλυμνίων και τα γεγονότα της ταραγμένης περιόδου της Ιταλοκρατίας. Η κατασκευή του εξυπηρέτησε συγκεκριμένες πολιτικές και ιδεολογικές σκοπιμότητες των ιταλικών δυνάμεων κατοχής. Αυτό όμως δεν αναιρεί την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία του.

             Από την ίδρυσή του και εξής συνδέθηκε με όλα τα σημαντικά γεγονότα στην Κάλυμνο και όλες τις επισκέψεις σημαινόντων προσώπων. Ιταλοί, Γερμανοί, Βρετανοί και Έλληνες εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας που επισκέφτηκαν το νησί πέρασαν απαραίτητα και από εδώ. Το ίδιο βέβαια εξακολουθεί να ισχύει μέχρι και σήμερα.

             Η έκδοση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε από την Αστική Εταιρεία «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» – Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, στα πλαίσια της συνεργασίας της με τον Έπαρχο Καλύμνου Εμμανουήλ Μουσελλή.

Το Επαρχείο (πρώην Ιταλικό Διοικητήριο). Αεροφωτογραφία Δημήτρης Δρόσος.
Οι αρχιτέκτονες του Διοικητηρίου – Επαρχείου, Florestano Di Fausto και Armando Bernabiti.

Δείτε φωτογραφίες και το video που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαΐλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς με την παρουσίαση τουβιβλίου

1-6-2024 Παρουσίαση του βιβλίου του Μιχ. Κουτελλά για το Επαρχείο Καλύμνου
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

2ο ΜΕΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Το 2ο μέρος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο  απονομή επαίνων στους μαθητές των Λυκείων της Καλύμνου, που διακρίθηκαν στον τελικό του διαγωνισμού “Young Business Talents 2023-2024”

Να θυμίσουμε ότι σάρωσαν οι μαθητές της Καλύμνου τα βραβεία στο διαγωνισμό Young business talents που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024,  στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ ) στο χώρο της Αίθουσας «Μελίνα Μερκούρη» 

Από τις 8 ΟΜΑΔΕΣ που συμμετείχαν από τα Λύκεια της Καλύμνου και προκρίθηκαν στον τελικό, οι 5 κατέλαβαν αντίστοιχα τις 5 πρώτες θέσεις Πανελλαδικά!

Συγκεκριμένα τις 5 πρώτες θέσεις κατέλαβαν Πανελλαδικά οι παρακάτω ομάδες από τα 3 Λύκεια του νησιού:

-Incomers, 1ο ΓΕΛ Καλύμνου – 1η θέση

-Enterprice, ΕΠΑΛ Καλύμνου – 2η θέση

⁠-Dinosayrakia, 1ο ΓΕΛ Καλύμνου- 3η θέση

⁠-Eurodollars, 2ο ΓΕΛ Καλύμνου- 4η θέση

⁠⁠-Sponges, 1ο ΓΕΛ Καλύμνου- 5η θέση

Παρών στην εκδήλωση ο Καθηγητής Οικονομολόγος και συντονιστή των Ομάδων Ιωάννη Πολυκανδριώτη, που η συμβολή του στη μεγάλη αυτή επιτυχία ήταν καθοριστική. Επίσης οι Διευθυντές των τριών Λυκείων ,με τους Καθηγητές και καθηγήτριες που συμμετείχαν στην προετοιμασία των Ομάδων και φυσικά με τους πρωταγωνιστές, τους μαθητές και μαθήτριες που συγκροτούσαν τις Ομάδες.