Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία παραχώρησης των 22 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, τα οποία σήμερα διαχειρίζεται η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με το Υπερταμείο, η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2025, δίνοντας τη διαχείριση των αεροδρομίων σε εξειδικευμένους επενδυτές που θα αναλάβουν την αναβάθμιση και λειτουργία τους.
Στρατηγική Ανάπτυξη μέσω Ιδιωτικοποίησης
Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δημητριάδης, τον περασμένο Δεκέμβριο κατά την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου για την περίοδο 2025-2027, τα αεροδρόμια αυτά αποτελούν «στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να μετατραπούν σε βασικούς πυλώνες ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία». Το σχέδιο αξιοποίησης τους εντάσσεται στο στρατηγικό πλάνο του Υπερταμείου για την περίοδο 2025-2027, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και τη βελτίωση των υποδομών τους.
Ποια Αεροδρόμια Περιλαμβάνονται στο Διαγωνισμό
Στη λίστα των 22 περιφερειακών αεροδρομίων που θα παραχωρηθούν ως ενιαίο πακέτο περιλαμβάνονται:
- Αλεξανδρούπολη, Άραξος, Ιωάννινα, Καρπάθου, Χίου, Λήμνου, Μήλου, Νάξου, Πάρου, Ικαρίας, Κυθήρων, Λέρου, Σητείας, Νέας Αγχιάλου, Καλύμνου, Σκύρου, Σύρου, Αστυπάλαιας, Καστελλόριζου, Καστοριάς, Κάσου και Κοζάνης.
Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας δεν συμπεριλαμβάνεται, καθώς προκηρύχθηκε ξεχωριστός διαγωνισμός λόγω της αυξημένης επενδυτικής του ελκυστικότητας.
Οφέλη από την Αξιοποίηση – Νέες Επενδύσεις και Θέσεις Εργασίας
Τα περισσότερα από τα αεροδρόμια αυτά χρήζουν εκσυγχρονισμού τόσο σε επίπεδο τερματικών σταθμών και διαδρόμων προσγείωσης, όσο και στον ηλεκτρονικό και μηχανολογικό εξοπλισμό τους. Η παραχώρηση τους σε ιδιώτες εκτιμάται ότι θα φέρει:
- Νέες επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό
- Αύξηση της τουριστικής κίνησης στις συγκεκριμένες περιοχές
- Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
- Βελτίωση των υπηρεσιών προς πολίτες και επισκέπτες
Ο εκσυγχρονισμός αυτών των αεροδρομίων θα δώσει σημαντική ώθηση στον ελληνικό τουρισμό, ειδικά στα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις αερομεταφορές.
Πρότυπο Παραχώρησης – Συμμετοχή του Δημοσίου
Σύμφωνα με το Υπερταμείο, εξετάζονται διαφορετικά μοντέλα παραχώρησης με φορολογικά κίνητρα για τους επενδυτές. Παράλληλα, το Δημόσιο θα διατηρήσει ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή του στην ανάπτυξη και τα κέρδη των αεροδρομίων.
Ο διαγωνισμός θα αφορά και τα 22 αεροδρόμια μαζί, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της επένδυσης, καθώς μεμονωμένα θεωρούνται λιγότερο ελκυστικά για ιδιώτες επενδυτές.
Το Χρονοδιάγραμμα της Διαδικασίας
Η προκήρυξη του διαγωνισμού βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται να δημοσιευθεί το επόμενο χρονικό διάστημα Σύμφωνα με το Υπερταμείο, όλα θα είναι έτοιμα ώστε τα αεροδρόμια να παραχωρηθούν στους νέους διαχειριστές μέχρι τα μέσα του 2025.
Συμπέρασμα
Η αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά project της επόμενης διετίας. Με την ολοκλήρωσή του, η Ελλάδα θα αποκτήσει σύγχρονες αεροπορικές υποδομές, ενισχύοντας τόσο τον τουρισμό όσο και την τοπική οικονομία. Για τις νησιωτικές περιοχές , η αναβάθμιση των αεροδρομίων τους θα είναι καθοριστική για τη μελλοντική τους ανάπτυξη.