Ένα χρόνο πριν, στις 3 Ιουνίου 2024, ο φακός του Kalymnos News βρέθηκε στους ιστορικούς Ανεμόμυλους της Χρυσοχεριάς, όπου καταγράψαμε το εξειδικευμένο ξυλουργικό συνεργείο, με επικεφαλής τον «Μυλο-μαραγκό» Κώστα Κωνσταντινίδη και τους γιους του, Νικόλα και Σταμάτη, να ξεκινά τις εργασίες που του είχαν ανατεθεί .

Η συγκεκριμένη ομάδα είχε αναλάβει όλες τις ξυλουργικές εργασίες στο πλαίσιο του έργου «Στερέωση, Αποκατάσταση και Λειτουργική Αναβάθμιση των Ανεμόμυλων της Χρυσοχεριάς Καλύμνου και Διαμόρφωση του Περιβάλλοντος Χώρου αυτών», το οποίο εκτελεί η κατασκευαστική εταιρεία «ΠΕΤΡΟΣ ΛΟΥΚ. ΚΡΙΕΜΑΔΗΣ».



Ένα χρόνο μετά, την Κυριακή 1 Ιουνίου 2025, επιστρέψαμε στον ίδιο τόπο. Μας υποδέχτηκαν ξανά ο μαστρο-Κώστας με τον γιο του Νικόλα και τον συνεργάτη τους, Σπύρο, αυτή τη φορά με ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα: ο πρώτος ανεμόμυλος λειτουργεί πλήρως και είναι πλέον σε θέση να παράγει αλεύρι, όπως προέβλεπε η μελέτη.


Η Αναγέννηση ενός Συμβόλου
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, μας ξενάγησαν στον εσωτερικό μηχανισμό του μύλου. Ο Κώστας Κωνσταντινίδης και ο γιός του Νικόλας μας εξήγησαν πως η άνω μυλόπετρα περιστρέφεται με τη βοήθεια του ανέμου, ενώ η κάτω παραμένει σταθερή. Η λειτουργία του μύλου είναι χειροκίνητα ρυθμιζόμενη, όσον αφορά το πάχος του αλευριού, με τη βοήθεια ενός μηχανισμού που ανεβάζει και κατεβάζει την πέτρα.




Εργασία με Αγάπη και Σεβασμό
Το συνεργείο ολοκλήρωσε όλες τις ξυλουργικές εργασίες σε ένα από τα πιο απαιτητικά σημεία του νησιού, τόσο λόγω του εδάφους όσο και της φύσης των κατασκευών. Όπως τόνισε ο Κώστας Κωνσταντινίδης, «ήταν ένα δύσκολο έργο σε δύσκολο τόπο», όμως η παράδοση της οικογένειας στους μύλους – με ρίζες από τη Μικρά Ασία και εμπειρία σε ανάλογα έργα στο Λασίθι – αποτέλεσε θεμέλιο για την επιτυχία του εγχειρήματος.
Στον πρώτο μύλο ο Κώστας Κωνσταντινίδης τοποθετησε μια κλειδαριά του 1861 – ένα ιστορικό στοιχείο που προσθέτει χαρακτήρα στο έργο. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, «με αυτό το κλειδί ανοίγουμε και κλείνουμε τον πρώτο μύλο».


Η Προοπτική του Μέλλοντος
Το έργο βρίσκεται στο 95% της ολοκλήρωσής του. Απομένουν κάποιες τελικές λεπτομέρειες στους βοηθητικούς χώρους, όπως πόρτες και τουαλέτες. Το σημαντικότερο όμως είναι η εκπαίδευση ενός υπευθύνου, ώστε ο μύλος να λειτουργεί με ασφάλεια και συνέχεια. Η εμπειρία δείχνει πως ο μηχανισμός μπορεί να γίνει επικίνδυνος χωρίς την απαραίτητη τεχνογνωσία. Να πούμε ότι οι δύο άλλοι μύλοι στους οποίους έχουν τοποθετηθεί, οι σκεπές, οι άξονες και οι φτερωτές θα χρησιμοποιηθούν ο μεν ένας ως μουσειακός χώρος και ο άλλος ως παραδοσιακό καφενείο.


Ένας Ζωντανός Πόλος Έλξης
Το έργο έχει ήδη αξιολογηθεί θετικά από το Υπουργείο Πολιτισμού που το εκτελεί. Πέρα από την ιστορική και αρχιτεκτονική του σημασία, οι ανεμόμυλοι της Χρυσοχεριάς μετατρέπονται σε ένα ζωντανό αξιοθέατο, που μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες, σχολεία και τουρίστες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην πολιτιστική προβολή της Καλύμνου.
Όπως είπε συγκινημένος ο Κώστας Κωνσταντινίδης, «οι παλιοί δούλευαν τους μύλους με αγάπη. Δεν ήταν τουριστικό αξιοθέατο. Ήταν ο βιοπορισμός τους». Ο ίδιος και το συνεργείο του δούλεψαν – με μεράκι, γνώση, υπευθυνότητα και σεβασμό στην παράδοση.

Το Kalymnos News ευχαριστεί τον Κώστα Κωνσταντινίδη και την ομάδα του για την άψογη συνεργασία και για την εξαιρετική δουλειά που αποτελεί πια παρακαταθήκη για το νησί.
Δείτε το ενδιαφέρον video που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαΐλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς από την ξενάγηση και το άλεσμα