Δημοπρατήθηκαν παραλίες σε Κάλυμνο και Ψέριμο – Υπήρξε ενδιαφέρον για έξι θέσεις, άγονη η διαδικασία για το Βαθύ Ψερίμου

813

Πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 9 Μαρτίου 2026, η δημόσια πλειοδοτική ηλεκτρονική δημοπρασία για την παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας, διαδικασία που είχε προκηρυχθεί από την Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσων Α΄. Η δημοπρασία αφορούσε επτά παραλιακές θέσεις στον Δήμο Καλυμνίων – έξι στην Κάλυμνο και μία στο νησί της Ψερίμου – για την τοποθέτηση ομπρελών, με διάρκεια παραχώρησης τριών ετών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Kalymnos News, για όλες τις θέσεις που βρίσκονται στην Κάλυμνο υπήρξε ενδιαφέρον από συμμετέχοντες στον διαγωνισμό. Αντίθετα, η δημοπρασία για την παραλία βαθύ της Ψερίμου κηρύχθηκε άγονη, καθώς δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από υποψήφιους πλειοδότες.

Επαναληπτικός διαγωνισμός για την Ψέριμο

Μετά την άγονη διαδικασία, η Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσων Α΄ προχώρησε ήδη στην προκήρυξη επαναληπτικού δημόσιου πλειοδοτικού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για τη συγκεκριμένη θέση.

Ο νέος διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2026, κατά το χρονικό διάστημα 09:00 – 09:30, με τους ίδιους όρους και υποχρεώσεις που προβλέπονται στην αρχική Διακήρυξη Πλειοδοτικής Δημοπρασίας της 13ης Φεβρουαρίου 2026 (ΑΔΑ: Ψ4Α0Η-8Γ8), που έχει εκδώσει ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσων Α΄.

Η επαναληπτική διαδικασία αφορά την παραλία:

Ψέριμος – Παραλία Βαθύ

  • Εμβαδόν χώρου: 100 τ.μ.
  • Τιμή πρώτης προσφοράς: 1.575 ευρώ
Οι έξι παραλίες της Καλύμνου για τις οποίες υπήρξε ενδιαφέρον

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάστηκε για τις έξι θέσεις που βρίσκονται σε παραλίες της Καλύμνου, οι οποίες δημοπρατήθηκαν για την τοποθέτηση ομπρελών. Οι θέσεις και τα βασικά στοιχεία τους είναι τα εξής:

1. Αργινώντα

  • Εμβαδόν: 70 τ.μ.
  • Τιμή πρώτης προσφοράς: 1.260 ευρώ

2. Μασούρι

  • Εμβαδόν: 80 τ.μ.
  • Τιμή πρώτης προσφοράς: 2.880 ευρώ

3. Μελιτσάχας

  • Εμβαδόν: 120 τ.μ.
  • Τιμή πρώτης προσφοράς: 4.320 ευρώ

4. Πλατύς Γιαλός

  • Εμβαδόν: 150 τ.μ.
  • Τιμή πρώτης προσφοράς: 3.375 ευρώ

5. Καλαμιές Α΄ Πόστο

  • Εμβαδόν: 80 τ.μ.
  • Τιμή πρώτης προσφοράς: 1.170 ευρώ

6. Καλαμιές Β΄ Πόστο

  • Εμβαδόν: 80 τ.μ.
  • Τιμή πρώτης προσφοράς: 1.170 ευρώ

Οι παραχωρήσεις αφορούν αποκλειστικά την ανάπτυξη ομπρελών και η τιμή πρώτης προσφοράς που έχει καθοριστεί για κάθε θέση αποτελεί το συνολικό ποσό εκκίνησης για ολόκληρη την περίοδο παραχώρησης.

Η διάρκεια των συμβάσεων είναι τριετής, αρχίζοντας από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης και με ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2028.

Έρχεται δεύτερη φάση δημοπρατήσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες του Kalymnos News, αναμένεται και δεύτερη φάση δημοπρατήσεων, η οποία θα αφορά επιπλέον παραλιακές θέσεις σε Κάλυμνο και Τέλενδο. Η διαδικασία αυτή θα προχωρήσει εφόσον δεν υπάρξει αντίρρηση από πλευράς της ισχύουσας αρχαιολογικής νομοθεσίας.

Οι περιοχές που εξετάζεται να συμπεριληφθούν στη δεύτερη φάση είναι:

  • Εμπορειός
  • Ρίνα Βαθύ
  • Γέφυρα Πόθιας προς Θέρμα
  • Τέλενδος (δύο θέσεις)

Η εξέλιξη της διαδικασίας αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αφορά τη διαχείριση και αξιοποίηση σημαντικών παραλιακών σημείων του Δήμου Καλυμνίων ενόψει των επόμενων τουριστικών περιόδων.