Δάκρυ στην εικόνα του Αγίου Εφραίμ στο Νοσοκομείο Καλύμνου- Μεταφέρθηκε στο εκκλησάκι του Γηροκομείου, “ανεξήγητο” φαινόμενο δηλώνει ο αγιογράφος (video)

5573

Η είδηση που καταγράφηκε το πρωί της Τετάρτης 18 Μαρτίου 2026 στην Κάλυμνο, σχετικά με εικόνα του Αγίου Εφραίμ που φέρεται να δάκρυσε στον χώρο του Νοσοκομείου, ήταν αναμενόμενο να κυριαρχήσει στην τοπική επικαιρότητα, προκαλώντας έντονο ενδιαφέρον και συγκίνηση.

Από τις πρώτες ώρες και καθόλη τη διάρκεια της ημέρας δεκάδες πολίτες έσπευσαν στο σημείο, προκειμένου να δουν από κοντά το γεγονός και να προσκυνήσουν την εικόνα, η οποία βρίσκεται σε χώρο προσευχής στο πλατύσκαλο της παλαιάς πτέρυγας του Νοσοκομείου. Παράλληλα, το περιστατικό έλαβε μεγάλες διαστάσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου αναπαράχθηκαν φωτογραφίες και σχόλια. Στην πλειονότητά τους, οι αντιδράσεις εξέφραζαν πίστη και δέος, ενώ δεν έλειψαν και οι πιο επικριτικές ή ειρωνικές τοποθετήσεις.

Το περιστατικό έγινε αρχικά αντιληπτό από νοσηλεύτρια του Νοσοκομείου, η οποία ενημέρωσε άμεσα τον διοικητή Παντελή Κόγκα, αναφέροντας ότι παρατήρησε υγρό να ρέει από τον αριστερό οφθαλμό της εικόνας. Ο διοικητής μετέβη στον χώρο και διαπίστωσε το γεγονός, προχωρώντας σε άμεση ενημέρωση των εκκλησιαστικών αρχών.

Να σημειώσουμε ότι η εικόνα του Αγίου Εφραίμ, είναι μεγάλη ξύλινη, φορητή, που αναπαριστά τον Άγιο ολόσωμο και βρίσκεται μαζί με άλες εικόνες αγίων στο χώρο προσευχής , στο πλατύσκαλο ( στην παλαιά πτέρυγα) που οδηγεί στον πάνω όροφο του Νοσοκομείου.

Στο σημείο έσπευσαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος πρωτ. Αμφιλόχιος Σακαλλέρος και ο Μητροπολίτης Λέρου ,Καλύμνου και Αστυπάλαιας κ. Παΐσιος οι οποίοι επιβεβαίωσαν την εικόνα όπως τους είχε περιγραφεί. Μάλιστα, ο Μητροπολίτης συνέλεξε με βαμβάκι το υγρό, το οποίο –σύμφωνα με μαρτυρίες– ανέδιδε χαρακτηριστική ευωδία, ενώ τελέστηκε δέηση και ψάλθηκε το τροπάριο του Αγίου Εφραίμ. Σε σύντομη τοποθέτησή του, ο Μητροπολίτης προσέγγισε θεολογικά το γεγονός, σημειώνοντας ότι «το θαύμα δεν έχει έρευνα» και ότι «το μυστήριο δεν ερευνάται, αλλά βιώνεται», χωρίς ωστόσο να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από τη Μητρόπολη.

Μετά τη μεγάλη προσέλευση πιστών και σε συνεννόηση με τη διοίκηση του Νοσοκομείου, αποφασίστηκε σήμερα Πέμπτη 19 Μαρτίου 2026 η μεταφορά της εικόνας στο παρακείμενο εκκλησάκι του Γηροκομείου Καλύμνου. Στόχος της απόφασης ήταν να διευκολυνθεί η πρόσβαση των πολιτών και να αποφευχθεί η επιβάρυνση της λειτουργίας του Νοσοκομείου.

Δείτε video που επιμελήθηκαν η Μπέττυ Μαΐλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς από την μεταφορά της εικόνας από το Νοσοκομείο στο παρακείμενο εκκλησάκι του Γηροκομείου Καλύμνου

Δάκρυ στην εικόνα του Αγίου Εφραίμ στο Νοσοκομείο Καλύμνου- Μεταφέρθηκε στο εκκλησάκι Γηροκομείου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι δηλώσεις του αγιογράφου της εικόνας, εκπαιδευτικού Ιωάννη Ιάκωβου, ο οποίος φιλοτέχνησε το έργο το 2012. Η εικόνα, είναι δαπάνη της Άννας Καστρινού και της Ελένης Γονιού και είχε τοποθετηθεί στον χώρο προσευχής του Νοσοκομείου. Από την Ελένη Γονιού αφιερωμένη στη μνήμη των γονέων της και από την Ελένη Καστρινού στη μνήμη του αδελφού της Ζαχαρία Καστρινού και του εξαδέλφου της Γρηγορίου Χούλλη. .

Ο Ιωάννης Ιάκωβος , σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του από το Kalymnos News , μιλώντας σχετικά, ανέφερε ότι η εικόνα είναι κατασκευασμένη από ξύλο θαλάσσης, εμβαπτισμένο σε κόλλα και επενδυμένο με καμβά, υπογραμμίζοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα υγρασίας από τον τοίχο. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, θεωρεί το φαινόμενο «ανεξήγητο».

Το περιστατικό εξακολουθεί να προκαλεί συζητήσεις και ποικίλες ερμηνείες, με την τοπική κοινωνία να παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις γύρω από ένα γεγονός που, για πολλούς, αγγίζει τα όρια της πίστης και του μυστηρίου

Φωτογραφίες από την μεταφορά της εικόνας