Εδώ παπάς…εκεί παπάς…- Γράφει η Ελευθερία Τηλιακού

1351

%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%85%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bb%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%85

Άρθρο που δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση της «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ» του Σαββάτου 4  Μαρτίου 2017 που κυκλοφορεί.

Η «παρτίδα σκακιού» που έχει ξεκινήσει η Δημοτική Αρχή με τους καταστηματάρχες της πρώην πλατείας προβλέπεται να είναι διαρκείας. Δεν είναι σπάνιο αυτό, καθώς μπορεί μια παρτίδα να παιχθεί δια αλληλογραφίας για πολλά χρόνια. 

 Το ζήτημα των στεγάστρων που υποτίθεται ότι έλυσε και μας το ανακοίνωσε με τόσο θριαμβευτικό, αλαζονικό και χλευαστικό ύφος ο κ. Γαλουζής αποδεικνύεται  σαπουνόπερα. 

 Στεναχωρήθηκα πολύ που έγινα «Κασσάνδρα» γιατί  στο προηγούμενο άρθρο μου με τίτλο «Τσούγκσβανγκ»  εξέφρασα την ανησυχία μου ότι η συνάντηση ίσως να έληγε με την ψευδαίσθηση ότι δόθηκε λύση, ενώ κάτι τέτοιο δεν έγινε. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκα.

Το μόνο που κέρδισαν οι καταστηματάρχες ήταν μια πίστωση χρόνου δυο ετών από την στιγμή που θα βγει το ΦΕΚ με το νέο νόμο του Υπουργείου Ναυτιλίας κι αν ψηφιστεί ο νόμος αυτός. Μέχρι τότε τα πρόστιμα θα πέφτουν κανονικότητα, το τόνισε ο κ. Τηλιακός αυτό.  Αλλά και όταν λήξουν αυτά τα υποτιθέμενα δυο χρόνια χάριτος, πάλι θα είναι παράνομα για την Πολεοδομία τα στέγαστρα αυτά τα νέα ή τα τροποποιημένα.

Η Δημοτική Αρχή άφησε τον χαβά του «γκρεμίστε τα εδώ και τώρα» γιατί φοβήθηκε πιθανά έκτροπα στην παρέλαση της 7ης Μαρτίου που θα έχουμε μουσαφίρη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μια αναβολή αποφασίστηκε και τίποτα άλλο.  Αυτό εξάλλου το ομολόγησε ζωντανά στον αέρα και προς τιμήν του ο βουλευτής Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας  Καματερός γιατί υποπτεύομαι ότι θεώρησε άδικο να πλανάται η εντύπωση ότι λύθηκε το πρόβλημα των στεγάστρων δια παντός.  Ας μην πανηγυρίζει καμία πλευρά, λοιπόν.

 

Φαντάζομαι ότι και οι ψηφοφόροι του κ. Γαλουζή που πίστεψαν ότι θα έφερνε την νομιμότητα στην πλατεία θα είναι απογοητευμένοι, αφού προτείνει η Δημοτική Αρχή την κατασκευή νέων στεγάστρων, ενώ η μόνη ανεκτή λύση από τον νόμο είναι αυτή των ομπρελών. Δεν επιτρέπεται καμία μόνιμη κατασκευή στον αιγιαλό, είτε έχει γίνει αυτή από ιδιώτη, είτε από τον Δήμο. Θα παγιδευτούν ξανά οι καταστηματάρχες αν κατασκευάσουν με δικά τους έξοδα τις νέες πέργκολες γιατί και αυτές θα είναι παράνομες και πάλι θα είναι υπόλογοι.

Αφού επιμένει η Δημοτική Αρχή στις πέργκολες αυτές ας τις κατασκευάσει η ίδια με δικά της χρήματα ας κάνει εκείνη αυτή την παρανομία, αντί να ωθεί τους καταστηματάρχες να παρανομήσουν. Ας είναι υπόλογος ο Δήμος απέναντι στον νόμο αφού φαγώθηκε η συμπολίτευση να κάνει την «ομορφιά» της στην πρώην πλατεία, όπως την έκανε ο κ. Ρούσσος με τα στέγαστρα της πίσω πλατείας, τουλάχιστον έτσι είναι πιο έντιμο.

Ας μην εμπαίζει ολόκληρη η Δημοτική Αρχή όλους τους πολίτες του νησιού  τόσο απροκάλυπτα. Δεν υποτιμάει ο κ.. Γαλουζής μόνο τους καταστηματάρχες αλλά όλους του πολίτες του νησιού όταν λέει ότι θα φέρει την νομιμότητα . Τρομοκρατεί τους καταστηματάρχες με κρατικά πρόστιμα και έτσι νομίζει ότι ασκεί τοπική πολιτική. Είναι εργαλείο του κ. Δημάρχου τα πρόστιμα και ίσως επιδιώκει να εκβιάσει μέσω της Πολεοδομίας ξανά τους καταστηματάρχες όταν λήξουν τα δύο χρόνια αυτά .

Αφού οι καταστηματάρχες εξέλαβαν ως θετική εξέλιξη με τόση χαρά την πρόταση-λύση του Δημάρχου δείχνει ότι έχει αποδώσει η τακτική του Δημάρχου με τα πρόστιμα. Εφόσον λοιπόν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι  είναι ευχαριστημένοι και είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με την Δημοτική Αρχή για να φτιαχτεί επιτέλους η λιμενική ζώνη των ονείρων της συμπολίτευσης, ας προβούν στα γκρεμίσματα τους όποτε τους βολεύει αυτό. Αλλά να ξέρουν ότι και πάλι θα’ ναι παράνομοι για οποιαδήποτε μόνιμη κατασκευή φτιάξουν και πάλι θα τους τρομοκρατεί όποτε ο κ. Γαλουζής το επιθυμεί, ιδίως όταν οι δημοτικές εκλογές θα πλησιάζουν.

Οι νόμοι του κράτους και το σύνταγμα υποτίθεται ότι φτιάχτηκαν για να προστατεύονται οι πολίτες από την αυθαιρεσία των εκάστοτε αρχόντων. Ο κ. Γαλουζής όμως χρησιμοποιεί τους νόμους αυτούς για να επιβάλλει την δική του τυραννίδα στο νησί, εφόσον σχεδόν όλοι οι πολίτες δεν είναι απόλυτα σύννομοι είναι αυτομάτως ευάλωτοι.

  Όλοι οι πολίτες πλέον  μπορούν να υποστούν διώξεις από τον «νομοταγή» κ. Γαλουζή, εφόσον εκείνος και η δημοτικοί σύμβουλοι του στοχοποιήσουν  μια ομάδα πολιτών που θεωρούν ότι μπορούν να  χειραγωγήσουν.

Το να ψέγει η σημερινή Δημοτική Αρχή όλους τους Δημάρχους του παρελθόντος ότι επέτρεψαν αυτήν την ανομία στην πλατεία για να καλλιεργήσουν πελατειακές σχέσεις με τους ψηφοφόρους, είναι φαιδρό και ευτελές.

Το να επιδιώκεται δηλαδή η κοινωνική γαλήνη είναι κάτι μεμπτό για την συμπολίτευση, ενώ το να συγκρούεται ο Δήμος με τρόπο ανάλγητο με τους πολίτες του είναι θεμιτό;

Η σημερινή Δημοτική Αρχή επαίρεται και καμαρώνει που καλλιεργεί σχέσεις υποτέλειας με τους ψηφοφόρους του νησιού, απειλώντας τους με την οικονομική εξόντωση τους προκειμένου να «συμμορφωθούν» με τον νόμο εν μέσω κρίσης.

Αυτή όμως είναι στρατηγική επιλογή της Δημοτικής Αρχής και θα την βρει μπροστά της. Μην υποτιμάτε την νοημοσύνη των συμπολιτών σας κ. Γαλουζή.