Νησίδιο Αγία Κυριακή Καλύμνου.

664

Αναδημοσίευση από geogeodifhs.blogspot.com

Σε χάρτη του περιηγητή Coronelli, το 1696 το πολύνησο της Καλύμνου.

Σημειώνω μιά μικρή κουκίδα γης στον χάρτη που δεν φαίνεται και όμως υπήρχε πριν ακόμη αναδυθεί η μάνα Κάλυμνος. 

Είναι ηλικίας παρακαλώ 300 εκ.ετών και βάλε,σήμερα έχει πιο υψηλό σημείο τα 58-60μ. 

Μικρό στο μάτι αλλά τεράστιο σε γεωιστορία, μην το υποτιμάτε.

Το όνομα Αγία Κυριακή οφείλεται στην μεγαλομάρτυρα αγία, που έζησε κατά τον 3ο αιώνα μ.Χ. στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας. Γεννήθηκε ημέρα Κυριακή (την ημέρα του Κυρίου) και της δόθηκε το όνομα Κυριακή. 

Σήμερα στο νησάκι υπάρχει ο ομώνυμος ναός της. Κάθε Αύγουστο συρρέουν οι πιστοί για να την τιμήσουν. 

Το όνομα του νησιδίου πρέπει να είναι παλιό, μπορεί από τον 4ο αιώνα μ.Χ. Το σημειώνει ως Αγ.Κυριακή και ο αρχαιολόγος L.Ross στα μέσα του 19ου αιώνα.Το αρχαίο όνομα του, το προχριστιανικό δεν μπόρεσα ποτέ να το μάθω.

Ο Πλοηγός της Μεσογείου αναφέρει σχετικά, το 1916: «στον κόλπο της Λιναριάς η νότια ακτή του Καλύμνου είναι ακανόνιστη, ψηλή, τραχιά για τολμηρούς, με βαθιά νερά σε όλο της το μήκος. Ο κόλπος Λιναριάς, στη δυτική ακτή, είναι μια εσοχή βάθους περίπου 1.400 γιάρδων[1371μ.] και στην κορυφή του βρίσκεται το ομώνυμο μικρό χωριό. Στην κοιλάδα πάνω βρίσκονται τα κύρια αρχαία λείψανα που βρέθηκαν στο νησί. Το νησάκι Κυρία[Αγ.Κυριακή], απότομο προς τα δυτικά  και βραχώδες στη βόρεια και ανατολική πλευρά, βρίσκεται μίλια μακριά από τη βόρεια πλευρά του κόλπου. Ανάμεσα στον ύφαλο στην πλευρά της νησίδας και στο ρηχό βραχώδες έδαφος που συνορεύει με τη βόρεια πλευρά του κόλπου και την ακτή πέρα ​​από αυτόν προς τα βόρεια, το νερό έχει βάθος 32 φάτομς[58μ] Το νησί Τέλενδος, στη δυτική ακτή, έχει μήκος σχεδόν 2 μίλια, ψηλό, απόκρημνο, περιτριγυρισμένο από διάσπαρτους βράχους εδώ κι εκεί, με το νησάκι Απάνω κοντά στα νότια του δυτικού άκρου του. Το νησί χωρίζεται από την Κάλυμνο με ένα πέρασμα μιλίου πλάτους, που ονομάζεται Στενό της Τελένδου και στα μισά του δρόμου είναι καθαρό και βαθύ». 

Γεωδίφης